Keadaan cuaca di bulan suci Ramadhan sangat berpengaruh terhadap kecantikan diri anda. Ditambah pula dengan mengerjakan ibadah puasa, sudah tentunya badan anda akan mengalami kekurangan air yang amat penting untuk tubuh. Kekurangan air memberi kesan tersendiri pada badan dan keadaan kulit terutama kulit muka. Kulit muka akan menjadi kusam, kasar dan kering. Untuk mengatasi keadaan ini, ikutila beberapa panduan ini.

Keperluan Air untuk Kulit Muka
Anda perlu minum air putih sebanyak yang mungkin ketika bersahur dan berbuka puasa kerana kesegaran kulit diperoleh dari jumlah cecair yang masuk dalam tubuh. Secara purata tubuh memrlukan 8 gelas air sehari. Elakkan minuman seperti kopi dan teh kerana ia bersifat diuretic atau mendorong pengeluaran air kencing. And ajuga boleh memakan buah-buahan segar ketika berbuka atau bersahur untuk membantu kemasukan air dalam tubuh

Penjagaan Kulit Muka di Pejabat
Jika anda bekerja di pejabat atau tempat yang berhawa dingin, kesegaran kulit muka boleh kekalkan dengan air mineral dalam bentuk spray. Semburkan air mineral ke wajah untuk menggelakkan kekeringan.

Gunakan Krim Pelembap
Pelembap wajah dan badan adalah sebahagian perawatan yang sangat penting di bulan puasa. Gunakanlah kosmetik atau krim perawatan yang mengandungi pelembap untuk mengekalkan kelembapan kulit dan pakai krim yang mengandungi kolagen untuk memaksimumkan fungsinya.

Masalah Nafas Berbau
Salah satu masalah yang sukar dihidari ketika berpuasa adalah masalah nafas berbau. Untuk mengatasinya, banyakkan minum air ketika berbuka dan bersahur. Gunakan juga ubat kumur yang mengandungi antiseptik.

Sememangnya kecantikan dan penjagaan kulit muka amat penting terutamanya bagi kaum wanita. Tetapi harus diingat di bulan Ramadhan yang mulia ini kita juga perlu menjaga kecantikan dalaman (rohaniah) dengan menggandakan amal ibadah untuk meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah S.W.T dan memohon keampunan daripadaNya.

Selamat Menjalankan Ibadah Puasa

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails